Astma en slaapapneu

06-01-2017 om 20:49 uur

Ik ben inmiddels al vijf jaar aan het sukkelen met astma. Vorig jaar september heel ziek geworden. Ik bleek een EBV infectie te hebben die een een auto immuun reactie heeft veroorzaakt van mijn huid en waar nu gekeken gaat worden of dit systemisch is. Mijn astma is al die jaren instabiel geweest. Steeds lijkt het even beter te gaan maar terug komen op het niveau van voor de astma en of de laatste exacerbatie lukt niet. Ik lever alleen maar in. Ik werk normaal 30 uur/week als verpleegkundige. Maar dit lukt al anderhalf jaar niet meer. Ik sportte altijd 3 á 5 keer/week vrij intensief maar ook dat lukt niet meer. Ik mag blij zijn als ik 1 per week in de sportschool kom om wat te fitnessen.
Afgelopen voorjaar heb ik drie maanden longrevalidatie gedaan. Ik heb er veel geleerd maar mijn astma blijft instabiel. Daarom nog steeds in behandeling van het revalidatie centrum. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan om te kijken wat de astma onderhoud. Er kwam weinig uit tot gisteren. Ik heb twee weken geleden een slaap onderzoek gehad. Ik was er van overtuigd dat ik geen slaapapneu zou hebben. Mijn man heb ik er nooit over gehoord en ook bij navraag zie hij het nooit gezien te hebben. Snurken doe ik alleen als mijn longen onrustig zijn en verder niet. Maar toch heb ik dus slaapapneu. Dat was dus schrikken. De longarts had het over twee optie een MRA masker of Cpap. Hij adviseerde Cpap, omdat ik behoorlijk saturatie dalingen heb. Nu is het wachten op een oproep van de slaapverpleegkundige voor verdere uitleg. De hoop van de longarts is dat de astma nu stabieler wordt. Heeft iemand hier ervaring mee? Is de astma stabieler geworden na start met Cpap?

Login of registreer om te reageren
23-02-2017 om 20:43 uur

Ik heb ook apneu OSAS en astma.
Als ik mijn CPAP gebruik kan ik beter ademen ook als ik benauwdheid ervaar.
Vaak als ik mijn CPAP masker smorgens af zet kom ik erachter hoe de dag wordt, benauwd of goed. Omdat ik dit niet voel tijdens de CPAP op heb. (:|
Ik slaap alle uren met de CPAP en heb niet hoeven wennen.
Maar heel veel mensen vinden het niet makkelijk, maar geef niet op elk uurtje dat je er mee slaapt is mee genomen.
Op http://www.apneuvereniging.nl ze hebben ook een forum net als hier.
Veel succes

Login of registreer om te reageren
24-02-2017 om 15:15 uur

Ik heb ook zo'n CPAP. Begonnen met een gelaatsmasker maar dat was drama. Uiteindelijk slaap ik nu heerlijk met zo'n dingetje onder m'n neus. Soms heb ik 's nachts wel eens ruzie met dat ding maar over het algemeen is het goed te doen. 't is even zoeken en proberen want er is veel keuze uit verschillende maskers maar als je eenmaal je weg in maskertjesland heb gevonden dan draagt het comfortabel en werkt het echt goed.
Ik sta 's ochtends voor mijn doen redelijk uitgerust op. Iig. uitgeruster dan een aantal jaren geleden.

PS. Wel regelmatig het masker schoonmaken en de CPAP vullen met water anders krijg je gortdroge lucht binnen en dat veroorzaakt hoofdpijn.

Login of registreer om te reageren
28-02-2017 om 20:17 uur

Ja hoor ik lees nog wel mee, post alleen niet zoveel meer
Ik heb ook apneu, sinds oktober 2015
Ik had niet heel veel stopsper uur maar mijn saturatie zakte naar 63%
Ben toen ook met een cpap gestart en gelijk goed mee geslapen
Wel lang naar een goed masker gezocht (ik heb een fullface masker, met een neusmasker had ik het gevoel dat ik niet kon uitademen)
Vorige week weer bij de la op controle geweest, en ik gaf zelf aan dat het steeds beter gaat met mijn astma
Eigenlijk het laatste half jaar niet echt benauwd meer geweest (vooral snachts niet meer)
Hoef pas over een jaar weer op controle te komen

Login of registreer om te reageren
08-03-2017 om 11:18 uur

Sorry, ik heb even niets laten horen. Ik wilde het eerst zelf ervaren. Inmiddels slaap ik 5 weken met de Cpap. De eerste twee weken waren geen probleem. Ik ging me beter voelen en uitgeruster. Ook stond ik op met het gevoel dat ik geen moeite had met ademhalen. Het ging weer vanzelf. In de loop van de dag nam dat dan wel weer wat af maar het was beter dan voordien. Uit het niets was er weer een heel benauwde start van de nacht. Ik kon het neusmasker niet ophebben. Ik kreeg geen lucht. Mijn saturaties waren goed maar ik bleef het gevoel hebben dat ik geen lucht kreeg. Ik kon mijn mond niet dicht houden wat nodig is bij een neusmasker. Dus na anderhalf uur stoeien het ding afgedaan en normaal gaan slapen. Vlug daarna werd ik behoorlijk verkouden. Ik herstelde vlugger dan gebruikelijk hiervan maar blijf nu wel hangen. Toch weer meer klachten met vooral veel hoofdpijn wat ik dus niet ken. Vanmorgen contact gehad met de verpleegkundig specialist. Ik krijg nu als escape een full face masker voor benauwde nachten. Ook gaan ze iets doen aan de uitademingsdruk zodat ik makkelijker kan uitademen. Waarschijnlijk zal mijn hoofdpijn dan afnemen. Ik ben dus positief en hoop dat het me een stuk de goede kant op gaat brengen.

@niels64: Ook ik ben er gewoon mee gaan slapen en heb er over het algemeen weinig last van. Ik ben ook niet benauwd met de Cpap op en merk het pas als ik hem opzet of later in de loop van de dag. Ik wil een keer proberen wat het doet als ik een longaanval heb. Misschien helpt het om mijn longen weer iets open te krijgen. Ik heb dit overlegt met de persoon die bij mij thuiskwam en volgens hem mocht het maar zou het de gemiddelde ahi naar beneden brengen als ik het vaak zou doen. Verder kon het geen kwaad.

@balling: ik maak dagelijks het masker en het reservoir schoon en één maal per week alles. Ik vul het apparaat met afgekookt water ivm het kalk wat er hier in het leidingwater zit.

@Dominique: ik had 25 stops met saturatie dalingen van 60%. Nu heb ik een gemiddelde van 1,4 stops en bijna geen dalingen meer. Ook overdag is mijn saturatie nu vaak 99%, terwijl die normaal 94% was. Ik heb er dus veel baat bij. Ik hoop snel weer de fitheid van de tweede week te ervaren en dan weer wat te gaan opbouwen. Ook hoop ik weer gewicht te verliezen want de laatste drie jaar ben ik 20 kg aangekomen door alle prednison en het minder gaan bewegen. Ik ben iemand die heel graag sport maar het lukte niet meer en iedere virus infectie eindigde in één of meerdere predkuren.

Login of registreer om te reageren