Veel gestelde vragen over roken - VWA

19-04-2006 om 21:00 uur

1. Sinds wanneer zijn de regels omtrent de rookvrije werkplek van kracht?
De regels omtrent de rookvrije werkplek zijn sinds 1 januari 2004 van kracht. De wet en regelgeving over het rookverbod in openbare gebouwen is overigens al in 1990 in werking getreden.

2.  Waar zijn de regels omtrent de rookvrije werkplek van kracht?
De regels zijn van toepassing op alle bedrijven of instellingen waar één of meer werknemer(s) in dienst zijn.

3.  Waarom is het niet mogelijk om binnen ons bedrijf in goed overleg afspraken te maken over roken op het werk?
Met de inwerkingtreding van de regels over de rookvrije werkplek is een einde gekomen aan een periode van ruim tien jaar van zelfregulering op dit terrein. Omdat met deze zelfregulering in de praktijk onvoldoende resultaten werden behaald, is ervoor gekozen de rookvrije werkplek als een rechtstreeks geldend recht in de Tabakswet op te nemen.

4.  Is een werkgever verplicht om een rookruimte in te richten?
Nee de werkgever is niet verplicht een rookruimte in te richten, maar kan hiertoe besluiten om de rokers in het bedrijf de gelegenheid te bieden toch af en toe te roken zonder dat zij hiermee anderen hinder of overlast bezorgen.

5.  Mag de kantine uitgezonderd worden van het rookverbod?
Nee, volgens de Tabakswet dienen kantines en bedrijfsrestaurants voor het eigen personeel rookvrij te zijn. Het is wel mogelijk een tweede kleinere kantine of bedrijfsrestaurant uit te zonderen van het rookverbod.

6.  Mag (een deel van) de kantine of het bedrijfsrestaurant op bepaalde tijden gebruikt worden als rookruimte?
Nee, de kantine en het bedrijfsrestaurant dienen volledig rookvrij te zijn. Ook op de tijdstippen dat er in deze ruimten niet wordt gerookt is er nog sprake van blootstelling aan de schadelijke tabaksrook. Deze blijft namelijk nog vele uren hangen nadat er is gerookt.

7.  Zijn open rookabri’s toegestaan?
Nee, de open rookabri kan niet afgesloten worden en voldoet daarmee niet aan de wettelijke omschrijving van de rookruimte: een afgesloten, speciaal voor het roken van tabaksproducten aangewezen ruimte. De open abri kan overigens wel ín de aangewezen afgesloten rookruimte geplaatst worden om hinder en overlast verder te beperken.

8.  Mag een directeur op zijn eigen kamer roken?

Nee, als er werknemers in dienst zijn bij het bedrijf (en dus de Tabakswet van toepassing is) mag in de werkkamer van de directeur niet gerookt worden. Volgens de Tabakswet dienen alle werkplekken rookvrij te zijn en de werkkamer van de directeur valt hier ook onder. Het feit dat de directeur een kamer voor zichzelf alleen heeft doet hieraan niets af.

9.  Op mijn werk ondervind ik hinder en overlast van roken. Kan ik hierover een klacht indienen?
Bij de Warenklachtenlijn van de VWA kunt een klacht indienen over roken op de werkplek. De Warenklachtenlijn kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 - 0488. U kunt ook het klachtenformulier op deze website invullen.

10. Als ik een klacht indien wordt mijn anonimiteit dan gewaarborgd?
De VWA zal in de correspondentie met het bedrijf en tijdens de inspectie wel kenbaar maken dat de inspectie plaats vindt naar aanleiding van een ingediende klacht. Uw naam zal nooit gemeld worden door de VWA. Tijdens de inspectie zal het gehele bedrijf geïnspecteerd worden op de naleving van de Tabakswet.

11. Ik werk bij een transportbedrijf als vrachtwagenchauffeur. Ik rij in een vrachtwagen die door mijn werkgever ter beschikking is gesteld. Mag ik in deze vrachtwagen roken?
De vrachtwagen is voor een vrachtwagenchauffeur een werkplek en dient daarom volgens de Tabakswet rookvrij te zijn. Alleen als de vrachtwagen eigendom van de chauffeur is en deze geen werknemers in dienst heeft is de Tabakswet niet van toepassing.

Bron: Voedsel en Waren Autoriteit

Login of registreer om te reageren