Hoeveel sporten/fysio na interne longrevalidatie

24-12-2022 om 22:34 uur

Hallo. Ik heb mijn longrevalidatie in Beatrixoord bijna afgerond. Hoevaak moet ik nu fysio gaan regelen en hoe vaak zwemmen. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen.

Login of registreer om te reageren
25-12-2022 om 06:34 uur


Wat leuk dat je (weer?) wil gaan sporten na je revalidatie. Het beste longmedicijn wat je jezelf kunt gunnen.

Maar hoeveel, dat zou jouw fysio of beweegtherapeut je moeten kunnen vertellen, met een advies op maat. Ik geef je wat tips en idëën mee die je ze in Beatrixoord kunt voorleggen. Kijk maar wat je ermee doet.

Je kunt een machtiging voor fysio meekrijgen. Dan kun je in theorie een jaar lang 5 dagen per week longysio doen. Mits jouw zorgverzekering akkoord gaat.

Kies straks wel een longfysio uit. Op internet vaaknte vinden met als trefwoord COPD.
Let erop dat je longfysio je niet met een hartslagmeter laat trainen. Dan train je eerder je hart dan je longen, en zit je vermoedelijk bij een fysio die meer verstand heeft van hartproblemen dam van longproblemen. Tenzij je fysiek wat betreft spieren en conditie volledig fit bent, vergelijkbaar met leeftijdgenoten. Dan is het een ander verhaal, en zijn je doelen anders.

Je kunt prima 5x per week sporten. Mits je kracht en conditie afwisselt. En binnen je trainingen ook varieert in intensiteit.
Naast het sporten kun je er ook dagelijks bij fietsen en wandelen. Of dingen als rekken en strekken, evenwichtsoefeningen of NederLand In Beweging.
En je kunt natuurlijk ook zonder fysio, en al je fysio-oefeningen thuis doen. Ook die oefeningen moeten ze je op je revalidatie kunnen vertellen. Zorg dan wel dat je ze een keer uitvoert waar ze bij zijn, zodat je het juist uitvoert.

Vaak wordt ook een racketsport aangeraden. Om spelenderwijs boven je macht te kunnen blijven trainen.

Over het algemeen geldt voor longpatiënten: hoe meer beweging, hoe beter. En je mag best tot de grens gaan, of er iets overheen. Mits je je herstelduur in acht houdt. Ook die richtlijnen moet je beweegtherapeut je kunnen vertellen.
Op Merem geven ze je de non-lineaire training mee, voor je fysio. Je fysio kan het jou weer leren, voor als je geen machtiging meer hebt en je zelf naar de sportschool gaat.

Nogmaals: dit zou jouw huidige beweegtherapeut op je revalidatie je allemaal moeten kunnen vertellen. Zodat je een advies op maat krijgt.
Vraag daarbij ook wat indicaties zijn om absoluut niet te mogen bewegen. Of wanneer je sporten op een laag pitje moet zetten.
Ik weet natuurlijk niet wat je hebt, en dat is voor mij ook niet relevant. Maar als er sprake is van longaanvallen, dan gelden ook daarvoor richtlijnen met wanneer het sporten en bewegen je tijdelijk stop zet, wat je dan als alternatief doet, en hoe je het weer opbouwt.

Veel beweeg- en sportplezier!

Login of registreer om te reageren
25-12-2022 om 09:23 uur

Dankjewel voor je reactie en je tips. Ik heb longemfyseem en nog 37% longinhoud. Ik wil 1 keer per week gaan zwemmen, mijn hometrainer staat klaar en ik heb Inmiddels oefeningen voor thuis. De kracht training is belangrijk voor me want ik heb veel opgebouwd en die wil ik met fysio bijhouden. Ik heb al een afspraak staan met een long therapeut. Beatrixoord heeft dat voor me uitgezocht. Ik ga vragen wat ze eventueel nog meer kunnen geven aan tips.

Login of registreer om te reageren