Februari 2024 - Bewegen

01-02-2024 om 10:15 uur

Bewegen is gezond voor iedereen. Maar voor mensen met een longziekte is bewegen éxtra belangrijk. Het is goed voor je longen, je hoofd, je energie en je conditie. Toch is het is voor mensen met een longziekte niet altijd makkelijk om te gaan bewegen. Vooral de angst voor benauwdheid houdt hen tegen. Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie voldoende beweging krijgen? Stellen jullie specifieke bewegingsdoelen voor jezelf? Krijgen jullie ondersteuning?

Login of registreer om te reageren
01-02-2024 om 10:26 uur

Ik heb een stappen doel ingesteld op mijn horloge wat ik elke dag probeer te halen. Belangrijkste is dat je een realistisch doel stelt voor elke dag. Als ik het niet haal, loop ik 's avonds nog wel eens wat rondjes in huis om het alsnog te halen.

 

Verder train ik twee keer per week bij de fysio en daar heb ik begeleiding. Zodra het weer kan, ga ik ook weer roeien.

Login of registreer om te reageren
03-02-2024 om 10:30 uur

Ik pak het op dezelfde manier als Daantje aan. Sinds een jaar heb ik een smartwatch met een uitgebreide app die mij iedere dag weer motiveert om mijn doelen te bereiken. Elke dag ga ik naar buiten om te wandelen of te fietsen. Bij elke activiteit buiten beweeg ik, de auto gebruik ik binnen mijn stad nog zelden. Bij slecht weer stap ik op mijn hometrainer. Ook wordt de slaap en voeding etc   bijgehouden. Het helpt mij de regie te houden over mijn gezondheid. 

Login of registreer om te reageren
03-02-2024 om 23:29 uur

Ja ik krijg ondersteuning van de fysio 2x in de week. En probeer daarnaast ook te wandelen thuis. Maar de astma gaat al maanden niet lekker waardoor ik de fysio vaak af heb moeten zeggen. Ik kijk er erg naar uit de de astma weer langere tijd wat stabieler wordt zodat ik ook echt kan ‘opbouwen’. 

 

Grappig dat voor sommige mensen de smartwatch goed werkt en helpt, dat is fijn. Ik heb erover nagedacht ook ivm andere aandoeningen maar wil het juist niet. Vanwege de continue straling rechtstreeks op je lichaam maar vooral omdat ik al zoveel met mijn gezondheid bezig moet zijn, en ik er anders nog meer mee bezig ben. Maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen fijn is!

Login of registreer om te reageren
04-02-2024 om 01:15 uur

Ook ik kies bewust niet voor n smartwatch. Al begrijp ik goed dat t mensen kan ondersteunen en of stimuleren. 

Ik sport bij de fysio, en probeer daarnaast elke dag even te wandelen fietsen of pak de loopfiets. En ga heen waar de dag me brengt, of het nu 100 stappen zijn of 200. Ik doe t op gevoel, dus luisterend naar mn lijf.

 

Login of registreer om te reageren
05-02-2024 om 20:02 uur

Bewegen geeft me een betere conditie, maakt het slijm in beweging waardoor ik het beter  kan ophoesten. Het  geeft ook gezelligheid wanneer je regelmatig met  dezelfde mensen sport, er wordt heel wat afgepraat en gelachen.

Iedere week heb ik een plan: 2x sportschool, 1x zwemmen en 1x langere tijd wandelen. Verder doe ik zoveel mogelijk op de fiets(E-bike) en wandel dagelijks 1 of 2 korte stukjes van circa 15 min.     Het huishouden en andere activiteiten (o.a. vrijwilligerswerk 1 dagdeel, op bezoek gaan of bezoek ontvangen, tuinieren) plan ik er om heen. In de planning staat wanneer ik rust neem anders ga ik gewoon door en kom ik mezelf tegen en dat betekent te veel gedaan, lichamelijk op zijn en nergens meer zin in hebben terwijl ik heel veel wil. 

Op de dagen met veel klachten pas ik mijn programma aan. Beweeg de helft of sla een activiteit over. En zo nodig neem ik een vrije dag en doe ik alleen waar ik zin in heb (of wat ik op dat moment kan).

Groetjes Spirit

Login of registreer om te reageren
07-02-2024 om 21:07 uur

3x per week doe ik thuis mijn eigen programma longrevalidatie. Ben ik moe, of minder fit, of kom ik die dag wat moeilijker op gang, dan is het wat korter, maar meestal 25 minuten. Een deel van het huishoudelijk werk doet mijn partner nu, zodat ik energie over heb om dagelijks ook naar buiten te gaan. Erg leuk om te doen: zwerfafval verzamelen, al gauw ben je een flinke poos buiten, en je hebt nog iets nutttigs gedaan ook!

Login of registreer om te reageren
15-02-2024 om 13:48 uur

Dankzij mijn honden ben ik dagelijks buiten, een uur tot 5 kwartier naast de fiets en stukken wandelen. Lange wandelingen maken gaat niet meer, daarom gekozen voor fietsen met trapondersteuning. (Ben tevens nog op zoek naar een e-step met trapondersteuning voor de variatie). Verder wekelijks fysiotherapie en mijn Tai Chi lessen. Tuinieren, klussen en het huishouden. Omdat alles wat langzamer gaat dan vroeger door uitrusten, langzaam lopen  e.d. verveel ik me geen seconde. Dat is ook wel weer fijn voor een nieuwe pensionado! 

Login of registreer om te reageren
19-02-2024 om 00:01 uur

Ik houd niet zo zeer een schema bij ... Ik fucus ook niet echt op bewegen. 
Maar we hebben er wel een maar ik gebruik zeer weinig de auto ... 
Probeer alles op de fiets of lopend te doen.  Dat lukt met het slechte weer van de afgelopen tijd niet echt. Had ook een aanval en daarvan aan het herstellen. Als het mooi weer was lukt me dat best buiten ... Maar nu naar buiten brengt meer Schade, 

Onze auto heeft 3500 km gereden vorig jaar, maar mijn fiets zo 6000.
Heb wel een met trap ondersteuning. Maar als in mooie zomertijd mijn conditie op zijn top is .. Zet ik zeer regelmatig de ondersteuning uit. Fiets over dan over 70 km en heb maar een blokje gebruikt. 

Slijten ook nogal wat bandjes .. Kreeg een update voor me achter tandwiel.  
En heb de 3de ketting er om liggen.  Ook wandelschoenen slijten hier nog al. 

 

Login of registreer om te reageren