Kwaliteit herkeuringen WAO niet in gevaar

02-11-2005 om 22:32 uur

De kwaliteit van de herkeuringen door verzekeringsartsen bij de uitkeringsinstantie UWV is niet in gevaar. Wel is er steeds meer druk en werken de verzekeringsartsen te solistisch.

Dat stelt de UWVA, de vereniging van verzekeringsartsen bij het UWV. De organisatie reageert op de commotie die is ontstaan nadat een intern werkbelevingsonderzoek is uitgelekt. Dit rapport - in het bezit van Medisch Contact - spreekt over een ‘ernstige vertrouwensbreuk’ tussen de verzekeringsartsen, het management en het bestuur van de UWV. De Raad van Bestuur laat volgens de artsen ‘de oren veel te veel richting politiek hangen in plaats van op te komen voor de belangen van de cliënten en de professionals’. Zij maakt kwantitatieve afspraken voor WAO-herkeuringen die niet haalbaar zijn.

De UWVA stelt nu bij monde van voorzitter Wim Ruitenberg dat er geen sprake is van een onwerkbare situatie. ‘De druk is door de verhoogde productie toegenomen en het management luistert niet altijd goed naar de artsen. Ondanks de tegenwind voeren de artsen naar eer en geweten de herkeuringen uit. Dat kunnen zij nog goed doen.’
In het rapport staat dat de ondervraagde artsen overtuigd zijn van de juistheid van hun eigen werkwijze. Maar er is wel gebrek aan een overkoepelende inhoudelijke visie bij de UWV. Ook ontbreekt een evidence-based werkwijze. Daardoor verschilt de manier van werken per kantoor, wat tot ongelijkheid in de keuringen kan leiden. Ruitenberg: ‘Er zijn inderdaad te weinig standaarden die de verzekeringsartsen houvast bieden. Maar de verschillen komen ook doordat de cultuur per kantoor anders is. Van het ene kantoor moeten verzekeringsartsen zeventien herkeuringen per dag doen, bij het andere kantoor drie. Daar komt bij dat de artsen in hun eentje beslissingen nemen, zonder dat dit door een andere arts wordt gecontroleerd.’

Ruitenberg vindt de klagende artsen de hand ook in eigen boezem moeten steken. ‘De wetgeving is al in 1993 veranderd, vanaf dat moment moest de nadruk komen te liggen op de mogelijkheden van mensen met een uitkering. Maar niet elke arts heeft zich hieraan gehouden, ook door gebrek aan controle. Dokters zijn sociale wezens en een aantal van hen heeft tot vier jaar geleden mensen onterecht volledig arbeidsongeschikt verklaart. Deze mensen hebben nu te lang in de WAO gezeten om weer aan werk te komen. Als een deel van de verzekeringsartsen in het verleden beter naar de mogelijkheden van WAO'ers had gekeken, was de instroom niet zo groot geweest.

Bron: Artsennet.nl

Login of registreer om te reageren