Wetswijziging aantal vergoedingen fysiotherapie.

Graag wil ik de aandacht vragen aan instantie’s, personen, medici en organisaties of wie er ook in bij kan dragen.
Er ligt een wetsontwerp aan de tweede kamer met desastreuze gevolgen. Men wil het aantal te vergoeden behandelingen van de fysytherapie dusdanig wijzigen dat dit voor heel veel longpatienten heel erg kwalijk zou zijn. Het eerste jaar is het ongeveer .1.5 behandeling per week,per jaar, het tweede jaar nog niet eens 1 volledige behandeling per week, per jaar. Het is wel gebleken en bewezen dat patiënten die een regelmaat van minimaal 2 x per week effectief zijn en de patiënten ook in shape houden en uit het ziekenhuis. Dit is mijns inziens een volkomen verkeerde bezuiniging is die ook ten koste gaat van de gezondheid van mensen. Ik wil dan ook vragen wanneer u de mogelijkheid heeft participeert u mee om dit te voorkomen.
Als dit op de verkeerde plek aangeboden wordt dan spijt mij dit ben een digibeet en vraag u dan dit bericht te verplaatsen.
Help helpen
Patricia van Zelm
Ga naar laatste reactie«1

Reacties

 • ballingballing Gebruiker
  En dan gaan natuurlijk de premie's omhoog.
  Meer betalen voor minder.
  Alleen de (semi) overheid heeft die brutaliteit.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Voor astmapatiënten wordt er helemaal niets vergoed aan fysiotherapie vanuit de basisverzekering terwijl er daar ook veel van zijn die er wel baat bij hebben. Mijn longfunctie is erg verbeterd maar ik moet het allemaal zelf bekostigen.
 • daysydaysy Gebruiker
  Is zorgelijk en niet normaal, nu is er nog wel wat te ondervangen in de zorgverzekeraar de een vergoed wel en de ander niet. Wanneer deze wet aangenomen wordt is de zorgverzekeraar ook niet meer belangrijk en wordt er helemaal niets meer vergoed
 • StefanieStefanie Gebruiker
  daysy ik heb gelezen dat het al door is!
 • daysydaysy Gebruiker
  Nou volgens mij niet het ligt nog in de tweede kamer ter goedkeuring er wordt zo weinig over gecommuniceerd en er zijn echt zo veel mensen de dupe. Zeker voor COPD daar heb je geen goede en minder goede tijden je wordt alleen maar slechter bij de een is dat proces sneller dan bij de anderdus fysiotherapie is voor heel veel kwalen echt belangrijk en in zijn algemeenheid zou dat niet vastgelegd moeten worden in een wetsvoorstel.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Heb toch echt gelezen dat het al door is!
 • daysydaysy Gebruiker
  Weet je misschien ook waar je dat gelezen hebt,
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Daar o.a.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Het 1e jaar krijg je er max 70 behandelingen en vervolgens afhankelijk van de ernst van je COPD. Ik neem aan dat als je COPD 4 hebt je die 70 sowieso houdt. Wat Daantje zegt is ook waar, met astma krijg je niets.
 • daysydaysy Gebruiker
  Heb dit ook gelezen dit zijn voorgenomen wijzigingen er is vanuit de KNGF een brief gestuurd naar het algemene overleg pakketbeheer en zij vragen daarin om een hardheidsclausule dat de zwakste toch de zorg kunnen krijgen die noodzakelijk zij
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Heb meerdere artikelen gelezen dat het al door is maar ik denk dat je het beste af kunt wachten want het is nog geen 2019 en ze veranderen het zomaar weer...
 • daysydaysy Gebruiker
  Het is inderdaad ook triest dat je als astma patiënt niets vergoed krijgt heb zelf al heel veel betaald
 • daysydaysy Gebruiker
  T
  daysy schreef: »
  Het is inderdaad ook triest dat je als astma patiënt niets vergoed krijgt heb zelf al heel veel betaald
  maar het gaat niet om mij maar om mensen die de zorg heel hard nodig hebben

 • StefanieStefanie Gebruiker
  Overigens weet ik uit mijn omgeving dat het voor fysio therapeuten steeds lastiger wordt om een normaal inkomen te hebben als mensen minder mogen komen. Dat probleem was er al en wordt alleen maar erger!
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ook al krijg je een x aantal behandelingen vergoed, dan nog mogen fysiopraktijken niet veel meer behandelingen declareren dan gemiddeld is bij een bepaalde diagnose.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ik vind het maar vreemd dat astma patienten geen vergoeding krijgen, het zou zo mooi zijn als ze ipv. Alleen kijken naar de ziekte, meer kijken naar de ziektelast en de noodzaak.
  Dit zou met een verwijzing van longarts toch mogelijk moeten zijn, toen ik copd2/3 had sportte en betaalde ik gewoon zelf.
  Ben benieuwd wat het nu echt wordt of al is.


 • daysydaysy Gebruiker
  @daantje
  Het voorstel zoals het er nu ligt is dat iedereen de eerste 20 behandelingen via de basis verzekering niet meer hoeft te betalen. Dus voor heel veel mensen een voordeel ook voor ons als je ook astma hebt, daarna wil men chronisch zieken de het eerste jaar 70 behandeling en het tweede jaar slechts 50 behandelingen op jaarbasis. Dit is voor een grote groep mensen onacceptabel vind ik zelf daarom heb ik actie ondernomen.
  De wet is er al dat is juist allen de in ulling ligt nog ter tafel heb vandaag een brief naar de commissie gestuurd.
 • daysydaysy Gebruiker
  @ goudvisje ik ben het er helemaal mee eens mijn voorstel is dan ook dat de ending van de behandelend specialist doorslaggevend moet zijn
 • daysydaysy Gebruiker
  Stefanie schreef: »
  Overigens weet ik uit mijn omgeving dat het voor fysio therapeuten steeds lastiger wordt om een normaal inkomen te hebben als mensen minder mogen komen. Dat probleem was er al en wordt alleen maar erger!

 • daysydaysy Gebruiker
  @stefanie ben het helemaal met je eens dat de fysiotherapeuten in feite slecht betaald worden ze ontvangen iets van 25 euro per consult of dit nou 10 minuten is of een uur ligt in geen enkele verhouding
 • StefanieStefanie Gebruiker
  daysy ze krijgen 28.50 per half uur in een gewone praktijk en als het een pluspraktijk is 32.50 tot 42.50 voor bijvoorbeeld gespecialiseerde bekkenbodemfysiotherapeuten.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  #23 edited augustus 2018
  Volgens mij is het niet zo dat astma patienten nu ook ( de eerste ) 20x fysio standaard krijgen. En die eerste 20 gaan wel van het eigen risico af. Ook elk opvolgend jaar. Voor de meeste niet zo erg omdat dat toch wel op gaat aan medicatie e.d.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Een consult kost dertig euro per half uur maar dat verdiend een fysiotherapeut niet. Daar gaan alle overheadkosten van gebouw, administratie, materiaal, eventueel administratief of schoonmaakpersoneel nog van af plus pensioen, werkgevers en werknemersverzekeringen en bijna alle fysiotherapeuten werken op uurbasis waardoor je ook nog moet sparen voor tijdens vakantie en ziekte.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  #25 edited augustus 2018
  Dat klopt Daantje de bedragen die ik noemde zijn bruto. De 30 euro die je noemt geldt niet voor elke fysio therapeut. Overigens is het zo dat de zorgverzekeraar bepaalt wat ze verdienen! Welke specialiteit ze hebben bepaalt het tarief dus of het een gewone praktijk is of een pluspraktijk enz. Weinig fysiotherapeuten die bij een praktijk in dienst zijn hebben een vast salaris en ze krijgen betaald aan de hand van het aantal patienten die ze behandelen dus geen patienten is geen loon.... zoals jij het ook al zegt.
 • BoemerBoemer Gebruiker
  Voor nieuwe patiënten goed nieuws, echter de grotere groep die er baat bij hebben om 2x per week naar de fysio gaan slecht nieuws.

  Met het 1e jaar 70 behandelingen vergoed en het 2e nog minder afhankelijk van de ernst van de copd zullen er meer copd’ers zich bij de huisarts of ziekenhuis moeten melden vanwege toegenomen exerbaties of hoger medicijn gebruik.

  Of gewoon naar de sportschool gaan, die je dan weer zelf mag betalen, maar waar je vanwege geurtjes en stoffige ruimtes ook weer extra last hebt.

  Hoezo kosten neutraal houden, dit is gewoon een ordinaire bezuinigings maatregel, zie patiënten weer moeten ophoesten.

  Voeg dan ook gelijk astma patiënten toe, want ook daarvoor geldt, dat begeleid sporten bij de fysio wel degelijk helpt.

  Ik zelf heb Acos, maar door de copd heb ik tot nu toe wel een vergoeding en zonder 2x per week kan ik niet meer.

  Dat merk ik als ik te ziek ben geweest om te sporten.

  Ik kan daarna helemaal overnieuw beginnen met extra medicijnen als ondersteuning.

  Zo, moest het even kwijt!!!!!

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Bij mijn fysiopraktijk kan je sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut en betaal je gewoon voor een knipkaart of abonnement. Wel duurder dan een goedkope sportschool maar goedkoper dan een consult fysiotherapie maar wel goede begeleiding.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Je hebt sportscholen die om 07.00 al open zijn en waar je voor 20 tot 25 euro pm onbeperkt kunt sporten. Ik denk eerlijk gezegd dat het helemaal geen kwaad kan om daar een uurtje zonder begeleiding rustig te sporten en als je vroeg gaat ben je ook de geurtjes voor... thuis een home trainer aanschaffen is ook al dagelijkse sport. De nieuwe regelingen zijn niet zo leuk maar 1x per week elders sporten of buiten wandelen is denk ik net zo effectief...
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  De meeste copd patienten die ik ken starten zeer langzaam op, ik ben al blij als ik een keer voor 10 uur mijn kleding aan heb, sporten in de ochtend zou mij niet lukken.
  Mijn longarts wi t liefst dat ik alleen bij een fysio sport waar ze nauwkeurig saturatie enz bijhouden, dit gebeurt niet veel bij een gewone sportschool.
  Het ergste hiervan is dat mensen vaak zomaar wat gaan doen en het is juist goed om een goede verdeling te maken van cardio en spiertraining.
  Verkeerd sporten kan echt gevaar opleveren, uitgeput raken en te vaak lage saturatie.
  Ik vind wel dat je naast 1 x vergoeding er,als het mogelijk is, best iets bij kan betalen, dan ter hoogte van een knipkaart fysio of sportschool.
  Of indd zelf de oefeningen gaan doen die je hebt geleerd, met gewichtjes of flesjes water kun je al oefenen.
  Bij opknappen na ziekte enz probeer ik altijd gedeeltelijk mee te doen met Nederland in Beweging, doet toch iets en is voor niets, nou ja je tv pakket natuurlijk :)
  En ik heb een hometrainer, al fungeert hij meer als kapstok nu.
  Het is zeker geen fijne regeling wat er komt ,maar ik heb altijd al gedacht, dit gaat nog weleens veranderen.
  Ik hoop dat ze ooit kijken naar ziektelast en noodzaak.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  goudvisje ik begrijp je maar als je 1x pw fysio hebt weet je met goed verstand wat je zelf thuis of in een sportschool aan kan toch? Ik denk dat het heel lastig is om te kijken naar ziektelast en noodzaak want wat de ene nog kan met COPD 2 kan een ander niet of met 3 enz en hoe moet je dat bewijzen? Dan zou een LA dat moeten beslissen ofzo. Heel lastig! Ik vond en vind de hele chronische fysio regeling raar. Astma, reuma, zomaar al 2 ziekten die niet vergoed worden...
Log in of Registreer om te reageren.