luchtbevochiger??

04-04-2022

Ben nieuw op dit supergrote en super goede forum, kan zijn dat ik naar de bekende weg vraag. If so: zeg me even waar en hoe ik moet zoeken.

Ik heb van van alles last: van droge lucht tot rook tot chloorlucht tot kook en bak geurtjes tot weerswisselingen. Klachten: hoesten (soms), jeuk, (toen het vroor heel erg), soms een grote rode sterk jeukende ronde vlek onder één oksel. Soms echt eczeem (in mijn gezicht, rond mijn ogen, achter mijn oren, mond, op mijn hoofdhuid. s nachts sta ik soms echt op om al krabbend naar al mijn talloze indifferente (FNA apotheek) zalven te grijpen (bloed zit dan al aan de lakens). Oh ja, ook jeuk op een "prive" plek. En onder mijn beha. Zalven helpen goed, maar ik voel me net een wandelende vaseline pop. Tja, ik was mijn pyjama's maar zeer vaak.

Verder hoest ik 's ochtends, vooral als ik in Adam verblijf. Niet in Heemstede, daar adem ik graag en vaak zeer diep in. Ik doe aan snelwandelen daar. Ik piep nooit, alleen 2 keer in mijn leven kreeg ik geen lucht bij de IN ademing (zg stridor). Dat is heel lang gelden, ik ben nu 69, ik was toen 30.Ik zal het niet gauw vergeten, want ik stikte bijna. Alsof je door een vastgeplakte mond moet inademen. Uitademen ging nog net (van de lucht die er nog in zat)

Nu net heb ik een benauwdheidsaanval gehad waarbij ik ook geen lucht kreeg, maar toen had ik erg hard gerend door Sahara zand, rook van rokers en hash vd toeristen in mijn mooie Adam. . (zie ook mijn introductie)

Ik sport veel, gaat goed. Ik ben veel buiten heb een goede conditie. Al mijn bloedwaarden zijn goed (lever, ontsteking etc)

Toch scheelt mij iets. Ik ga het laten onderzoeken (was al bij een internist, dermatoloog, allergoloog, niemand vindt eigenlijk iets) Da HA schrijft me af en toe ventolin en flixotide voor, dat helpt goed. Ik krijg nu ook een anti allergie pil. (als alles verdwenen is, de jeuk, de benauwdheid en zo, na 6 weken, dan kan ik zonder medicijnen)

Allergie testen negatief op alles. Alleen ik merk als het thuis stoffig is (ik heb dus nergens tapijt). Maar stof test was ook al neg.

VRAAG: er zijn heel dure "luchtbevochteraars" apparaten te koop, sommige zelfs ioniserend, oftewel reinigend. Idem voor een airco. Ik heb heb hepa filter in mijn stofzuiger.

Mij helpt: raam open (mits de A10 niet in mijn gezicht blaast, of allerlei andere vieze auto's onder mijn raam,) natte doeken op de verwarming, speciale reinigende planten vaak nat spuiten, alles stofvrij maken. (ik maak zelf schoon, heb geen hulp) Ik heb van die bakjes aan de verwarmingen hangen, maar die doen me weinig tot niets. Oh ja, in de tropen (zeer hoge vochtigheidsgraad) had ik nergens last van.

Wat helpt jullie? 1. Zo'n duur apparaat? Zo'n sta in de weg? 2. Een airco met en ioniserend werking (nog duurder).

Ik ben het uit proberen een beetje zat en heb mijn HA een verwijzing gevraagd naar een longarts of een astma centrum, dat mag zij kiezen. Ik wil niet mijn eigen dokter blijven spelen.

Wie helpt wat? Dank, sorry voor de langdradige post. Alvast bedankt en zeg me vooral als dit ergens hier allang beantwoordt is. groet, Marouhah.

Login of registreer om te reageren
05-04-2022

De meningen zijn hier enorm over verdeeld en de ervaringen verschillen ook enorm.
Zelf kan ik niet tegen vocht, heb mijn longarts gevraagd om advies hierover en die was sceptisch.

Als je via google zoekt kom je ook topics hierover tegen. De zoekfunctie vind ik momenteel enorm frustrerend die kan je ook gebruiken en wellicht kom je wat interessants tegen. Maar vaak kom ik heel oude dingen tegen en niet de recente dingen waarvan ik weet dat ik ze pas heb gelezen. Maar ze zijn bezig met het vernieuwen van he forum💪🏻👌🏻

Ik heb hem zelf niet aangeschaft, aangezien het veel geld kost en het geen garantie biedt op verbetering. Maar dat is mijn persoonlijke overweging geweest

Login of registreer om te reageren
06-04-2022

Ook in dit verhaal beschrijft u diverse klachten die kunnen samenhangen met astma, zoals uw beschrijving hoe u gaat hoesten van niet-allergische prikkels.

Uw arts heeft u verteld dat u astma heeft en u daar medicatie voor gegeven (flixotide en ventolin)? Zoals u het beschrijft werkt deze, de klachten verdwijnen, en dus stopt u er weer mee. Het is vaak zo dat pas na een aantal weken de ontstekingsremmer, flixotide in dit geval, optimaal werkt, maar dan moet u er juist mee door blijven gaan.
In een eerder topic beschreef u de ontstekingsremmer ‘om te kalmeren’. Als u daarmee bedoelt om de ontstekingsactiviteit in uw longen tot rust te brengen dan klopt dat. Het is niet bedoelt om u te kalmeren/stress te verminderen.

Helaas is het niet zo dat u, zodra de klachten beter onder controle zijn, kunt stoppen met uw medicatie. Dan verdwijnt de beschermende werking van de flixotide en komen de klachten weer terug.
Het is de bedoeling om dagelijks uw medicatie te blijven gebruiken in een zo laag mogelijke dosering waarbij u klachtenvrij blijft. Wanneer de flixotide goed werkt, heeft u normaal gesproken geen last meer van hoesten en ook geen extra ventolin nodig. (Nieuwste Gina richtlijnen adviseren tegenwoordig direct laag gedoseerd te beginnen met een combinatiepreparaat van cortico+langwerkende verwijder)

Astma uit zich niet altijd in de vorm van benauwdheid. Hoesten kan ook een reactie zijn op prikkels. Negatieve allergietesten sluiten ook geen astma uit.

Login of registreer om te reageren
06-04-2022

Beste Marouhah,

Ik wil niet te kritisch zijn, maar enerzijds schrijf je regelmatig (heb al je posts gelezen) dat je het binnen een paar weken terug zonder medicatie kan en je nauwelijks last hebt van je astma, maar tegelijkertijd schrijf je dat je er iets scheelt en heb je reeds heel wat specialisten gezien. Mijn ervaring is dat als je een arts zegt dat het niet zo ernstig is en de testen zijn goed, de arts er ook niet verder naar gaan kijken.

Tegelijkertijd heb ik het idee dat je belangrijkste klacht eerder de huidklachten zijn en niet je longklachten. Persoonlijk zou ik dan eerder op zoek gaan naar een goede dermatoloog, in plaats van een longarts. Als je klachten onder controle zijn met een lage dosis ontstekingsremmers, gaan de meeste artsen niet verder zoeken naar alternatieve oplossingen.

Welke luchtbevochtiger helpt, is een moeilijke vraag die waarschijnlijk een longarts ook niet kan beantwoorden. Als natte doekjes helpen, helpt waarschijnlijk een luchtbevochtiger wel. Of ioniserende luchtreinigers helpen, tja, daar is discussie over. Ze doen waarschijnlijk wel iets, maar voldoende dat je klachten afnemen? Het probleem is dat dit vaak voor een longarts ook ‚try and error‘ is. Dat zeelucht vaak helpt, is wel geweten.

Veel succes alleszins met je zoektocht!

Tamia

Login of registreer om te reageren
06-04-2022

Ik heb ooit een luchtbevochtiger gehad met filters, deze moet je echt op tijd vervangen ivm bacteriën, daarna 1 zonder filters gehad en weggedaan, wat het was weet ik niet maar er daalde op m'n meubels, tv een grijzige mist/stof dit terwijl er net gestoft/gezwifferd was, bleef ook echt liggen.
Het idee alleen al maakte mij benauwder..
Ik los droge lucht op met schaaltjes water op de radiatoren, om de dag schoon water erin en schaaltjes de vaatwasser in, bij erge droogheid natte schone theedoeken op de radiatoren, paar leuke gekocht zodat het lollig staat, natte was ophangen helpt ook.
Voor mij geen luchtbevochtiger meer.
Voor eczeem en jeuk ontkom je niet altijd aan tijdelijk een cortico zalf /crème daarna kan bepanthen helpen, mij hielp de crèmes van Eucerin vrij goed maar na eerst een cortico zalf...
Succes en sterkte 🍀

Login of registreer om te reageren
07-04-2022

#Nckiie. Dank . Ikzelf had in de tropen nergens last van, - 3 jr gewoond - , dus ik heb goede hoop dat zo'n ding me zal helpen

Login of registreer om te reageren
07-04-2022

#EmmaW Als u daarmee bedoelt om de ontstekingsactiviteit in uw longen tot rust te brengen dan klopt dat. Precies dat bedoel ik. De discussie of ik wel of niet flixotide moet gebruiken speelt al een aantal jaar (HA) Juist daarom wil ik naar een goede lonarts/astmacentrum
Astma uit zich niet altijd in de vorm van benauwdheid. Hoesten kan ook een reactie zijn op prikkels. Negatieve allergietesten sluiten ook geen astma uit.
Dat weet ik en ik wil graag een test doen of er iets "gevangen"kan worden met allergie testen

Login of registreer om te reageren
07-04-2022

Tamia Persoonlijk zou ik dan eerder op zoek gaan naar een goede dermatoloog, in plaats van een longarts. Ik was al eens bij een dermatoloog. Met een uitstekende reputatie. Hij leek me ook heel goed. Hij zei: "ga eens naar een internist". Daar kwam ik echter net vandaan....
Omdat alles toen over ging, ben ik met alle medicatie gestopt. Daarna jaren goed gegaan. Geen jeuk, geen hoesten, geen benauwdheid.

Login of registreer om te reageren
07-04-2022

goudvisje Ik heb ooit een luchtbevochtiger gehad met filters, deze moet je echt op tijd vervangen ivm bacteriën, daarna 1 zonder filters gehad en weggedaan, wat het was weet ik niet maar er daalde op m'n meubels, tv een grijzige mist/stof dit terwijl er net gestoft/gezwifferd was, bleef ook echt liggen.
wat afschuwelijk.
Ik los droge lucht op met schaaltjes water op de radiatoren, om de dag schoon water erin en schaaltjes de vaatwasser in, bij erge droogheid natte schone theedoeken op de radiatoren, paar leuke gekocht zodat het lollig staat, natte was ophangen helpt ook.
Doe ik ook, helpt wel, maar ik ben voortdurend aan het natspuiten. Beetje veel werk.

Login of registreer om te reageren
07-04-2022

Ik ga even off line, ik moet een pesentatie voorbereiden (18 april a.s. ) Dank allemaal!

Login of registreer om te reageren
07-04-2022

Een bak of emmer water neerzetten helpt ook. Dan hoef je niet voortdurend nat te spuiten.

Login of registreer om te reageren