februari 2014 - Stoppen met roken door e-sigaret

Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
Stoppen met roken door e-sigaret

De e-sigaret is een stuk minder schadelijk dan de normale sigaret, maar ook in de e-sigaret zijn schadelijke bestanddelen gevonden. Daarnaast valt de e-sigaret niet onder de Tabakswet, waardoor hij ontglipt aan het rookverbod in de publieke ruimte. Beiden zijn zorgelijk.

De e-sigaret kan een hulpmiddel zijn bij het stoppen met roken. De ‘damper’ kan zelf het nicotinegehalte in de vulling afbouwen, waardoor het stoppen wellicht makkelijker wordt.
Toch kan het ook tot roken aanzetten. Jongeren worden verleid tot het kopen van een e-sigaret met trendy uitvoeringen en smaakjes. En zo kan een mogelijke nicotineverslaving ontstaan.

Tip:
Gebruik de e-sigaret alleen als hulpmiddel om te stoppen met roken.

Hoe ga jij om met elektronische sigaretten? Helpt het jou te stoppen met roken? Heb jij er last van als mee-roker? Wat vind jij ervan dat jongeren ze kunnen kopen met trendy uitvoeringen en smaakjes?
Ga naar laatste reactie«134

Reacties

 • HansvHansv Gebruiker
  Ik heb dertig jaar gerookt, grofweg twee pakjes per dag.
  Heb meerdere serieuze stoppogingen ondernomen maar ben daar uiteindelijk nooit in geslaagd.

  Medio 2013 kwam ik via een vriend in aanraking met de e-sigaret en heb dat ook maar eens geprobeerd, meer uit nieuwsgierigheid dan om ook maar meteen te stoppen met roken.

  Tot op de dag van vandaag ben ik onthutst verbaasd: ik heb sindsdien (ruim zeven maanden geleden) nog slechts enkele 'normale' sigaretten gerookt, ook al had ik daar geheel toegang toe en 'mocht' dat ook van mezelf. Ik heb mezelf moeiteloos kunnen ontdoen van een jarenlange verslaving; de uitvinder van de e-sigaret verdient de nobelprijs voor de volksgezondheid!

  Ofschoon...

  Nee, helemaal vrij van de verslaving ben ik allicht niet. Ik heb nog steeds de nicotine en de 'handeling'. En er is nog veel onduidelijk rond e-roken. Ik geloof graag in de theorie dat nicotine even (beperkt) kwalijk is als cafeïne. Maar volledig zeker ben ik niet.

  Waar ik wèl zeker van ben is dat ik geen teer en andere kankerverwekkende verbrandingsstoffen meer binnenkrijg. En van het feit dat ik me beter voel, er beter uit zie (iets aangekomen, dat wel...), meer proef en vooral meer ruik. Allemaal alsof ik geheel gestopt ben met roken.

  En daarmee pure winst; de resterende vraagtekens zijn relatieve bijzaak.

  Ondertussen echter word ik geconfronteerd met 'overheidsrapporten' (RIVM) en politieke besluitvorming die het e-roken positioneren als 'even erg' als normaal roken. Althans: het in ieder geval niet aandurven een duidelijk en eensluidend standpunt in te nemen. Dat is kwalijk. Want het zal wellicht anderen weerhouden van het roken af te komen.

  Ik begrijp, en ondersteun, dat het een politieke zorg is dat we niet een nieuw genotsmiddel willen introduceren terwijl de lange termijn effecten daarvan niet duidelijk zijn. En dat we dus willen voorkomen dat jongeren gaan e-roken.

  Maar ondertussen ben ik me er ook zeer bewust van dat e-roken voor de roker een geweldige uitkomst vormt en zal ik elke roker aanraden het tenminste te proberen.
 • Roundaboutn.Roundaboutn. Gebruiker
  HansV, welkom op het forum. Super dat jij nu niet meer rookt dankzij de e-sigaret.
  Ik ben al wat langer lid (nog niet zo heel lang) maar heb tot vandaag nog niets gepost.

  Zelf ben ik 18 maanden geleden gestopt met roken door de e-sigaret. Ik vind e-sigaret eigenlijk een heel vervelend woord want het heeft niets met roken/verbranding te maken. Ik kan mijn stoppogingen niet meer tellen, niets lukte. Pleisters niet, kauwgom niet... en ondanks dat ik al vaak flink last had van mijn longen bleef ik toch naar die sigaret grijpen. Ik had in 2007 al eens een e-sigaret geprobeerd maar die systemen van toen presteerden slecht al kon ik toen redelijk van de analoge sigaretten afblijven. Ik besloot het dus nog een keer te proberen op deze manier en bingo, al 18 maanden rookvrij.
  Nicotine ben ik nog steeds aan het afbouwen, ik doe het langzaam. Ik heb immers ook jaren gerookt.
  Ik merk het voordeel voor mijn gezondheid goed. Ik denk dat ik na de eerste week al niet meer benauwd wakker werd, ik kon weer op mijn rechter zij gaan liggen als ik ging slapen, werd niet meer wakker op mijn rug met de armen boven mijn hoofd om meer lucht te krijgen.

  Ook ik had gewoon toegang tot sigaretten, ze lagen gewoon in huis of naast de computer maar ze deden me niks meer. Heel vreemd, voor mij is de e-sigaret dus een godsgeschenk geweest. En ja, ik ben in de fout gegaan. Ik heb de eerste maanden nog wel eens een sigaret opgestoken omdat mijn hoofd me vertelde dat het zo lekker was. Niet dus... het smaakte totaal niet meer en ik verzoop ze keer op keer na een paar trekken onder de kraan. Het heeft een hele tijd geduurd voordat dat duiveltje uit mijn hoofd was ondanks dat ik verstandelijk wist dat het echt niet lekker was. Heel vreemd is dat. Ik heb mezelf echter toegesproken dat het geen fout was om er een op te steken, ik bekeek het anders. Niet je hebt er een gerookt, maar je hebt er al xxxx niet meer gerookt, wat veel positiever klonk en minder ontmoedigend. Voor mij werkte dit beter dan het gevoel van falen.

  Over de schadelijke stoffen in de e-sigaret. Ik heb heel wat afgelezen de afgelopen maanden. Tot nu toe heb ik geen onderzoek kunnen vinden waaruit blijkt dat het me ziek zou maken. Natuurlijk is het niet natuurlijk om iets te inhaleren via je longen maar de concentraties van stoffen die aangetroffen werden in de damp kwamen of in uiterst lage concentraties voor of van nature ook in uitademingslucht.
  Wat de lange termijneffecten zijn... het klinkt misschien heel gek als ik zeg dat ik dan heel graag 'proefkonijn' wil zijn.  Het lukte me eerder nooit te stoppen met roken en van roken weet iedereen onderhand wel hoe slecht dat uitpakt voor je lichaam. Vooralsnog zien de onderzoeken wat betreft de e-sigaret er niet al te beroerd uit dus ik neem die kans.

  Nicotine is ook wel een zorg voor me vandaar het afbouwen maar een onderzoek van aan cardioloog liet zien dat het elektrisch roken bijzonder weinig doet met de samentrekkingen van je hart en met je bloeddruk, in tegenstelling tot roken.  Ik denk dat veel van de gezondheidseffecten van roken een gevolg zijn van de verbranding en alle additieven die in sigaretten zitten en niet perse met de nicotine te maken hebben. Just my 2 cents.

 • hannyB70hannyB70 Gebruiker
  Ik ben na 30 jaar, 1 pakje halfzware shag per 2 dagen, na 1 keer de e-sigaret proberen van vrienden, gestopt met roken, zonder dat dit mijn intentie was. Voor de overstap natuurlijk wat internet onderzoek gedaan, en wat mij opviel is dat er heel veel onderzoeken (internationaal) zijn verricht door gerenommeerde universiteiten en wetenschappers die zeer positief uitvallen voor de e-sigaret. Voor zware rokers is wel van belang dat ze beginnen met een hoog aantal mg nicotine, vaak boven de 20 mg (wat nu juist verboden gaat worden). Tevens is er baanbrekend onderzoek geweest naar Nicotine, en blijkt helemaal niet zo slecht te zijn  als men tot nu toe dacht, heel veel slechte kwaliteiten die aan Nicotine zijn toegeschreven, blijken van andere stoffen te komen uit de sigaret. Wil je goed onderzoek lezen over e-sigaretten, kijk dan eens naar onderzoek van de gerenommeerde cardioloog Dr. Farsalinos.

  En dat de e-sigaret jongeren aanzet tot roken, misschien de 1st generatie Look a like die naast de A-sigaretten in het schap ligt en geproduceerd wordt door de tabaksindustrie! De goede producten die echt werken, 2e en 3e generatie elektrische sigaret (die ze nu willen verbieden). Lijkt niet eens op een A-sigaret en een start setje kost al gauw zo'n 45 euro, dit is een bedrag wat veel kinderen c.q. jongeren niet zo maar hebben. De gevorderde e-sigaret kost rond de 100 euro! En smaakjes, ach ben 44 jaar en gek op smaakjes en niet alleen met e-roken, maar ook in mijn thee, ijs enz. enz. enz. en veel oudere volwassen e-rokers met mij!

  Ik begrijp ook totaal niet dat het Longfonds niet achter dit levensreddend nieuwe product staat, wat niet ontwikkeld is door een grote industrie met hun eigen belangen, maar door rokers die een andere gezondere manier zochten om van de kankerverwekkende sigaret af te komen. En misschien is het dan wel niet de Utopia van het longfonds, maar dit is een product wat potentie heeft om heel veel levens van zwaar verslaafde rokers te reden, en alleen daarom zou het longfonds of iedereen die een dierbare heeft die zwaar rookt of inmiddels overleden is aan longkanker door roken, dit nieuwe product moeten steunen en promoten!

  Op dit moment wordt het e-roken door de nieuwe regels van de EU, die economische belangen boven levens heeft gesteld, bijna de nek om gedraaid. Alstublieft verdiep je meer en beter in het e-roken en draag dit uit aan iedereen, zodat meer rokers stoppen!

  Een EX-roker
 • Robert K.Robert K. Gebruiker
  op 1391521404:

  Wat vind jij ervan dat jongeren ze kunnen kopen met trendy uitvoeringen en smaakjes?


  Jongeren kunnen zoveel kopen met een trendy uitvoering en een lekker smaakje. En ook als ze het eigenlijk niet mogen kopen, zoals alcohol of sigaretten, weten ze toch wel manieren te vinden om er aan te komen. Daar hebben ze helemaal geen lekkere smaakjes voor nodig. Wie vindt zijn eerste sigaret lekker? Niemand toch, en toch gaan jongeren roken, niet omdat een sigaret een lekker smaakje heeft, maar om er bij te horen, om het gedrag van volwassenen te imiteren, dat is wat jongeren doen.

  Ik kan mij voorstellen dat mensen schrikken als ze jongeren damp zien inhaleren en uitblazen uit een shishapen, omdat het op roken lijkt. Maar inplaats van in paniek te raken zouden wij ons eerst eens moeten afvragen wat er in die damp zit en hoe erg dat is. Een shishapen bevat namelijk veel minder schadelijke stoffen dan een flesje cola of een zak chips. Cola en populaire energiedrankjes staan stijf van de suikers en caffeine, terwijl in chips het levensgevaarlijke zout en kankerverwekkende stoffen blijken te zitten. Daarom denk ik dat jongeren hun geld beter kunnen uitgeven aan onschadelijke nepsigaretten dan zich vol proppen met koeken, repen, chips cola of Pret Boel.

  En hoe reëel is de angst dat jongeren die een elektrische sigaret uitproberen daardoor tabak gaan roken?
  Dat ligt eraan. Als de elektrische sigaret zonder nicotine lekkerder smaakt en goedkoper is dan een tabaksigaret, waarom zouden jongeren dan van een lekkere, goedkope en onschadelijke e-sigaret overstappen op een smerige, dure en ongezonde tabaksigaret? Zolang elektrisch roken aantrekkelijker is dan tabak roken is er geen enkele reden om bang te zijn dat gebruikers van een elektrische sigaret overstappen op tabak, dat gebeurt alleen als tabak goedkoper en lekkerder is dan een e-sigaret. Dankzij het opnemen van de e-sigaret in de tabakswet gaat dit nu gebeuren. Als jongeren voor € 6,- een pakje sigaretten kunnen kopen maar € 12,- moeten betalen voor een wegwerp e-sigaret met een smerig smaakje dan is de keus snel gemaakt, vooral als ze zich door de anti-rooklobby wijs hebben laten maken dat die e-sigaret ook ongezond zou zijn.

  Dus als de anti-rook sekte zijn zin krijgt en de elektrische sigaret geen lekkere smaakjes meer mag hebben en duurder moet worden dan een tabaksigaret, tja, dan drijven wij onze jongeren weer terug in de handen van de tabaksindustrie en hoeft de overheid voorlopig niet te vrezen dat ze geen tabaksaccijnsen meer kunnen incasseren. Daarom is het opnemen van de e-sigaret in de tabakswet ook de grootste politieke blunder van deze eeuw.
 • Menno de BesMenno de Bes Gebruiker
  Ik ben sinds begin september 2013 een damper. Ik was nieuwsgierig geworden door een artikel in het AD over elektrisch roken. Ik rookte al decennia zware sjek en mijn vrouw Gauloises blondes.

  We waren bij de eerste haal beide om, dit was precies wat we zochten om te stoppen met roken. Kijk, rokers willen geen pleisters plakken of kauwgom kauwen, we zijn niet verslaafd aan pleisters plakken of kauwgom kauwen namelijk, we zijn verslaafd aan inhaleren.

  We waren niet van plan te stoppen, waarom, we zijn eind dertig, nergens last van, geen noodzaak dus (behalve het knagende gevoel bij elke peuk) en toch zijn we sinds de eerste haal van dit apparaat om. Geen sigaretten meer in dit huis, geen sjek, niets. Het smaakt zelfs niet meer.

  De smaakjes zijn fantastisch bij dit apparaat, chocola, appeltaart, noem het maar op en het kan. Geen gewichtstoename door stoppen, want je snoept door te dampen. Bij een biertje een muffe tabakssmaak, overdag een heerlijk koekje erbij, een chocolade pindarots dampen, het kan gewoon.

  Ik ben van beroep specialist luchtmetingen (emissiemonitoring en arbeidshygiëne) en heb verstand van TLV en MAC waarden, ik heb dan ook een reactie gemaakt op de RIVM factsheet waar ik de gevonden gehalten uit de diverse onderzoeken uit d RIVM sheet heb uitgezet tegen de door de overheid (SER) veilig geachte waarden. Die sheet is te downloaden bij Acvoda.

  Ik heb een eerlijk vergelijk gemaakt, toch wordt dit document doodgezwegen en dat is jammer, als ik deze stoffen 8 uur lang gedurende een arbeidsleven mag inademen, waarom dan niet als hobby?

  Wat heeft de politici bezield om dit onder de tabakswet te scharen? Dit is eeuwig zonde, hiermee ontneemt men rokers de kans om op hun manier over te stappen op een alternatief dat minder schadelijk is voor hun en hun omgeving.

  Hoe kan het zijn dat de vloeistoffen kindveilig moeten zijn, maar pakjes sigaretten niet? Wat is dit voor een wetgeving? Waar is het verstand gebleven?

  Ik ben diep bedroefd over deze gang van zaken.

 • Cyber_HuubCyber_Huub Gebruiker
  Ik heb 45 jaar gerookt en sinds 8,5 maand noem ik me "damper".
  Enige tijd geleden rekende ik voor de fun uit, dat ik in mijn leven zo'n 450 KG tabak
  weg gepaft heb.
  Das overigens geen echte fun, maar ziekelijk gedrag waar je heel moeilijk van af komt.
  En met een chronische bronchitis serieus ziekelijk.
  Tot 5x per jaar aan de antibiotica en de puffers, en regelmatig een longontsteking erbij.

  Toen kwam het moment dat een kennis me aan een vreemd apparaat liet lurken,
  dat een damper heette.
  Dit ding zou net als een sigaret aanvoelen/smaken, en je zou geen zin meer in roken hebben.
  En verrek, het klopte nog ook.
  Mijn vrouw, die nog een graadje erger was met roken, keek al even verbaasd als ik.
  Ze zei, als er iets is wat roken kan vervangen, dan is het dit.

  We hebben een startset aangeschaft met vloeistoffen, en ik was binnen 30 minuten helemaal om.
  Mijn vrouw was na 3 dagen volledig van het roken af.
  We hebben ons enorm verdiept in de materie dampen, en ook over de zogenaamde schadelijkheid van stoffen.
  Hier zijn reeds diverse onderzoeken naar geweest, en buiten de nicotine zitten er geen slechte stoffen in.
  Er bestaat ook een heus dampforum met meer dan 6000 overtuigde leden.

  Overigens ben ik volledig tabak vrij, maar nog belangrijker, ook medicijnvrij.
  Geen kuchje meer, geen ochtendrammel met troep in de wasbak.
  Meer smaak en geur terug gekregen, en een pluim van mijn longarts.
  Maar nu schijnt de wetgeving ons op Europees niveau de nek om te willen draaien.
  Het geld van de tabaksindustrie blijkt sterker te zijn, dan het "gezonde" verstand van de politiek.
  We worden betuttelt en moeten enorme beperkingen ondergaan.

  Iets wat een gezonde oplossing had moeten zijn, om te stoppen met roken, word ons moeilijk gemaakt.
  Het gepeupel heeft weer eens niks te vertellen en word klein gehouden.
  Big Tobacco lijkt de strijd te winnen, want zij hebben het geld om te lobbyen.
  Maar deze jongens vergeten 1 ding, wij dampers laten ons niet meer verdringen.
  Sinds wij van hun rommel af zijn, bepalen wij onze eigen keuzes.

  En wat betreft de politiek, fijn dat jullie aan het grote geld dachten, en niet aan de mensen.
  Economie schijnt veel belangrijker te zijn dan onze gezondheid.
  O jee, de gezondheids industrie krijgt ook minder inkomsten door die dampers.
  Jaja, een weloverwogen besluit, waarvoor dank (NOT).
  Maar ondanks jullie heb ik toch mijn gezondheid terug, en die laat ik me ook niet meer afpakken.

  Voor de liefhebbers is er ook een serieuze stichting, die voor de belangen van de dampers opkomt.
  Geheel belangeloos zetten zij zich in voor ONS.
  Ze heten ACVODA, en zijn zeer goed bezig.
 • Menno de BesMenno de Bes Gebruiker
  op 1393965072:


  En wat betreft de politiek, fijn dat jullie aan het grote geld dachten, en niet aan de mensen.
  Economie schijnt veel belangrijker te zijn dan onze gezondheid.  Dit "foutje" van nu.nl zegt genoeg

  accz.jpg
 • aboabo Gebruiker
  op 1393886867:

  Waar ik wèl zeker van ben is dat ik geen teer en andere kankerverwekkende verbrandingsstoffen meer binnenkrijg.


  En juist deze gedachte is zo gevaarlijk. Want in de E-sigaret zitten die stoffen dus juist wel. En daarom vind ik de opkomst van de E-sigaret een gevaarlijke ontwikkeling, m.n. voor de jongeren die (nog) niet roken. Zie ook wat longartsen van het forum eerder al geschreven hebben als antwoord op vragen over de E-sigaret.
 • awaw Gebruiker
  Na 37 jaar en vele stoppogingen die mislukte met een damper heel eenvoudig gestopt met roken.
  ok , ik zit nu aan de damper. ik weet het ook daar zullen best schadelijke stoffen in  zitten maar wel veel minder dan in sigaretten . En ik doe er mijn omgeving geen schade meer mee.

  Wie is dan de overheid om mij dit moeilijk. onmogelijk te maken.
  Er zijn meer genotsmiddelen die niet alleen maar gezond zijn. De damper  is zoveel minder schadelijk dan sigaretten dat het een hele stap vooruit is. De veronderstelling dat de damper een opmaat naar roken zou zijn is de grootste onzin die je je maar kunt voorstellen. drinken van cola zet ook niet aan tot drinken van vodka.

  Zolang shag zonder kinderveilige sluiting overal te koop is zie ik niet in dat het dampen moeilijk/onmoelijk gemaakt moet worden ( ben wel voor de leeftijdsgrens van 18 )

  De onzinnige regels die op ons af komen doen denken dat het dor de grote tabaksfabrikanten is opgesteld

  Mag ik als volwassen mian mijn eigen genotsmiddel kiezen.  niet om te stoppen met roken maar om als genotsmiddel te gebruiken
 • awaw Gebruiker
  op 1393965947:

  En juist deze gedachte is zo gevaarlijk. Want in de E-sigaret zitten die stoffen dus juist wel.

  welke kankerverwekkende stoffen zitten er dan in?
 • MarcusMarcus Gebruiker
  Dergelijke gebruikers die vanavond als nieuw lid van dit forum zijn geregistreerd en zulke teksten plaatsen neem ik als niet serieus en met een grote korrel zout!!!

  Het zijn gewoon internet lobbyisten en waarschijnlijk nog 1 persoon ook nog, trap er gewoon niet in
 • Robert K.Robert K. Gebruiker
  op 1393965947:

  En juist deze gedachte is zo gevaarlijk. Want in de E-sigaret zitten die stoffen dus juist wel. En daarom vind ik de opkomst van de E-sigaret een gevaarlijke ontwikkeling, m.n. voor de jongeren die (nog) niet roken. Zie ook wat longartsen van het forum eerder al geschreven hebben als antwoord op vragen over de E-sigaret.


  Welke stoffen zitten er dan precies in de e-sigaret? Kan u dat concreet aangeven, met gemeten concentraties en dergelijke. Dit wordt wel voortdurend geroepen, maar alle onderzoeken tot nu toe geven aan dat in de damp uit een e-sigaret ongeveer net zoveel schadelijke stoffen zitten als in fruit. Dus als u over andere cijfers beschikt dan zou ik graag een bronvermelding zien en willen weten welke schadelijke stoffen behalve nicotine er dan nog meer in zit.
 • Cyber_HuubCyber_Huub Gebruiker
  op 1393965947:

  En juist deze gedachte is zo gevaarlijk. Want in de E-sigaret zitten die stoffen dus juist wel. En daarom vind ik de opkomst van de E-sigaret een gevaarlijke ontwikkeling, m.n. voor de jongeren die (nog) niet roken. Zie ook wat longartsen van het forum eerder al geschreven hebben als antwoord op vragen over de E-sigaret.

  Gaan we het over een zeer oud feit hebben, over een zending door de FDA onderschepte vloeistof?
  Naar ik meen een incident in 2008, en daarna nooit meer.
  Bij de bekende fabrikanten van vloeistoffen word pharma grade gebruikt en voldoen aan de hoogste eisen.
  Dat geld overigens ook voor de toegevoegde smaakstoffen.
  Doe zelf eens wat onderzoek i.p.v. kreten van horen zeggen.
  Noem die zogenaamde stoffen eens, die men meent gevonden te hebben, en naar verluid slecht zijn.
 • awaw Gebruiker
  op 1393966460:

  Dergelijke gebruikers die vanavond als nieuw lid van dit forum zijn geregistreerd en zulke teksten plaatsen neem ik als niet serieus en met een grote korrel zout!!!

  Het zijn gewoon internet lobbyisten en waarschijnlijk nog 1 persoon ook nog, trap er gewoon niet in


  ik ben géén lobbiyist maar een zzeer tevreden damper die zich ongerust maakt of hij zelf mag beslissen welk genotsmiddel hij gebruikt als hij daar anderen geen kwaad mee doet.
  niemand hoeft ergens in te trappen maar ook mij niet onmogelijk maken om te doen wat ik wil
 • Cyber_HuubCyber_Huub Gebruiker
  op 1393966460:

  Dergelijke gebruikers die vanavond als nieuw lid van dit forum zijn geregistreerd en zulke teksten plaatsen neem ik als niet serieus en met een grote korrel zout!!!

  Het zijn gewoon internet lobbyisten en waarschijnlijk nog 1 persoon ook nog, trap er gewoon niet in

  Ze zijn niet 1 persoon, maar komen van 1 punt, waar ze het dampen heel hoog in het vaandel hebben.
  Ze zijn ook niet gecharmeerd van aannames, maar onderzoeken feiten.
  En ze staan ook open voor ieders mening, en nemen mensen wel serieus.
  indien je wat wil verifiëren, dan mag dat hoor.
  Ik neem toch ook niet klakkeloos aan dat jij tabak lobbyist bent(alhoewel) ;)
 • Marcel GöertzMarcel Göertz Gebruiker
  op 1393966460:

  Dergelijke gebruikers die vanavond als nieuw lid van dit forum zijn geregistreerd en zulke teksten plaatsen neem ik als niet serieus en met een grote korrel zout!!!

  Het zijn gewoon internet lobbyisten en waarschijnlijk nog 1 persoon ook nog, trap er gewoon niet in
  Ik verwijs u graag even naar een regel uit dit forum:
  Netiquette:
  - Blijf on topic
  - Privélogs, mails etc. horen privé te zijn en blijven
  - Respecteer je medeforumleden

  Ik ben inderdaad een lobbyist, maar niet een van de industrie. Een van mensen die dampen.
  Mijn naam is Marcel Göertz, 36 jaar, vader van een kereltje van bijna 5 en sinds begin 2013 een ex-roker, na 21 jaar gerookt te hebben en meermaals getracht te hebben te stoppen met die belachelijke en zeer schadelijke bezigheid.
  Op acvoda.nl kunt u mijn contactgegevens vinden.

  Daarnaast kunt u daar de feiten lezen over de e-sigaret, en links vinden naar diverse onderzoeken en literatuurstudies.
  De feiten en studies die nagenoeg nooit vermeld worden.

  Eind vorig jaar hebben we aan tafel gezeten met Marith Rebel-Volp, en daarbij waren ook Michael Rutgers (van het Longfonds), Dewi Segaar (Stivoro) en tevens vertegenwoordigers van KWF en Trimbos aanwezig.
  Zij onderschreven allemaal dat ze het zouden toejuichen als alle rokers zouden overstappen op de e-sigaret. Unaniem.

  Wij zijn geen betaalde lobbyisten. Wij zijn gewone mensen, die bij elkaar komen op ondermeer www.dampforum.nu.
  Wij willen helemaal niet jongeren aan het dampen hebben. Wij willen zelf, als volwassenen, kunnen kiezen voor een minder schadelijk alternatief, en wij willen dat mensen die nu nog steeds roken (ondanks vele stoppogingen) óók die keuze kunnen maken, op basis van feiten en op basis van wetenschap.

  Daarom hebben wij ook de Factsheet E-sigaret van het RIVM ontrafeld ; op acvoda.nl kunt u die analyse lezen.

  Wij hebben géén link met de tabaksindustrie, de e-sigaret-industrie of de farmaceutische industrie.
  Wij verkopen niks.

  Ik wil u derhalve verzoeken ons met hetzelfde respect te behandelen als ieder ander. Dank u.
 • MarcusMarcus Gebruiker
  Blijkbaar voelt u zich niet gerespecteerd dat is erg jammer, de conclusie is aan uzelf, jammer dat u dit zo negatief op uzelf betrekt en projecteert. Wens u veel succes en strekte.

 • Marcel GöertzMarcel Göertz Gebruiker
  Hoe had u dan gedacht dat onderstaande zou overkomen?
  Het zijn gewoon internet lobbyisten en waarschijnlijk nog 1 persoon ook nog, trap er gewoon niet in
  Van projectie is geen sprake. U spreekt letterlijk over ons als lobbyisten geeft zelfs aan dat we niet oprecht zijn (en in werkelijkheid slechts 1 persoon zijn).
  Dat is geen projectie door onszelf, dat is een regelrechte beschuldiging door u.
 • Cyber_HuubCyber_Huub Gebruiker
  op 1393969456:

  Blijkbaar voelt u zich niet gerespecteerd dat is erg jammer, de conclusie is aan uzelf, jammer dat u dit zo negatief op uzelf betrekt en projecteert. Wens u veel succes en strekte.


  U leest graag wat u wil lezen blijkbaar  ;)
  U bent namelijk degene van de conclusies.
  Inherent aan langdurig lidmaatschap, met een grote hoeveelheid berichten?
 • MarcusMarcus Gebruiker
  op 1393969875:

  Hoe had u dan gedacht dat onderstaande zou overkomen?Van projectie is geen sprake. U spreekt letterlijk over ons als lobbyisten geeft zelfs aan dat we niet oprecht zijn (en in werkelijkheid slechts 1 persoon zijn).
  Dat is geen projectie door onszelf, dat is een regelrechte beschuldiging door u.


  Het zijn uw eigen conclusies waarin u zaken naar u zelf toe trekt...

  Woorden als niet oprecht heb ik niet gebruikt ... en in werkelijkheid 1 persoon ook niet ... heb het woord waarschijnlijk er neergeschreven de rest is uw eigen projectie en conclusie ....

  Dat jullie met elkaar vanaf het dampforum komen om hier op het longforum een discussie over de e-sigaret te voeren is een vorm van lobbyen. Dit is geen conclusie maar een feit die jullie zelf aangeven en erkennen! Respecteer jullie berichtgeving maar neem deze met een grote korrel zout, wens jullie nogmaals veel succes en sterkte.
 • Roundaboutn.Roundaboutn. Gebruiker
  op 1393966460:

  Dergelijke gebruikers die vanavond als nieuw lid van dit forum zijn geregistreerd en zulke teksten plaatsen neem ik als niet serieus en met een grote korrel zout!!!

  Het zijn gewoon internet lobbyisten en waarschijnlijk nog 1 persoon ook nog, trap er gewoon niet in


  Marcus, jammer dat je zo reageert. Ondanks dat ik al wat langer lid ben van het forum voel ik me hier wel door aangesproken. Ik ben lid geworden van het forum om meer te leren over longaandoeningen omdat ik daar zelf ook mee te maken heb. Voor mij was er nooit een topic om op te reageren en ja, dit topic dat de advieslijn opende sprak me aan. Waarom kun je lezen in het derde berichtje in dit topic. Ik had me wellicht eerst moeten voorstellen voordat ik enthousiast in dit topic reageerde.
  Jullie forumbeheer kan nagaan of er sprake is van 1 persoon (1 IP adres). Ook ik ben geen lobbyist, gewoon een tevreden gebruiker van een damper of elektronische sigaret (ja sorry, ik heb een hekel aan dat woord omdat er niks verbrandt wordt en het geen tabaksproduct is). Zonder dit middel had ik nu nog gerookt en was ik zieker geweest. Er zijn heel wat mensen die het stoppen met roken voor elkaar krijgen met andere hulpmiddelen of cold turky. Ik ben een van die mensen die het niet lukte, in elk geval nooit lang vol hield. Waarom? Gebrek aan wilskracht? Inmiddels is ook bekend dat sigaretten allerlei toevoegingen hebben waardoor de roker afhankelijker wordt van nicotine zoals opname versnellers en iets waardoor je makkelijk en diep kunt inhaleren. Het inhaleren van sigarettenrook heeft zelfs neuropharmacologische effecten, het werkt als monoamine oxidase B remmer. Hierdoor is er bijvoorbeeld een negatieve link tussen roken en parkinson te leggen en wordt vermoedt dat onder psychiatrische patiënten het aantal rokers zo hoog is omdat het effect die van zelfmedicatie zou kunnen zijn.
  Dus waarom ik nooit kon stoppen met roken voordat ik hernieuwd in contact kwam met elektrisch roken, Joost mag het weten... maar voor mij is het zegen.
  Dat geluid wilde ik naast de geluiden die ik elders op het forum heb gelezen ook graag eens laten horen.

  Oa mijn huisarts en longarts en de praktijkondersteuner zijn op de hoogte van het feit dat ik niet meer rook maar wel de e-sigaret daarbij gebruik en ze juichen het toe! Op de EHBO zei de longarts die mij daar behandelde de laatste keer dat ik zeker niet meer moest gaan roken en dat ik dan beter de elektronische sigaret achter de hand kon houden. Mijn huisarts gaf me een ferme schouderklop en wenste me proficiat... en zo kan ik nog wel een paar voorbeelden aanhalen

  Mij afdoen als lobbyist doet dus pijn, maar wellicht snap je dat nu nadat ik iets meer verteld heb.
  Nicole
 • vonckvonck Gebruiker
  op 1393966460:

  Het zijn gewoon internet lobbyisten en waarschijnlijk nog 1 persoon ook nog, trap er gewoon niet in

  Dat is onterecht, en net de reden dat ik me nu wel moet aanmelden.
  dampforum.nu heeft 6681 leden, en jullie forum werd gelinked in een (verhit) draadje over de EU regelgeving.  Nogal logisch dat enkele van die 6681 leden zich dan hier aanmelden om ook te reageren. [0.1% van 6000 = 6 , dus eigenlijk zijn we nog heel rustig] Er zijn gewoon veel dampers.


  Maar nu weer on-topic:
  Goede Tip, de e-sigaret is een hele goede manier om te stoppen met roken, zelfs voor mij, na 20 jaar, 30+ sigaretten per dag.
  Wil je de overstap van e-sigaret naar echte sigaret echt moeilijk maken: verbied dan tabaks-achtige smaakjes, en promoot de fruitsmaakjes. Want dan lijkt die e-sigaret veel minder op de echte sigaret.
  Ik ben zelf tegen elk verbod op smaakjes, want smaakjes zorgen ervoor dat ik bij de esigaret blijf.
  Er is geen wetenschappelijk bewijs dat e-sigaret gebruikers overstappen naar de echte sigaret.

  Zijn er hier ook artsen die de e-sigaret als een positieve ontwikkeling zien?
 • ClasinaClasina Gebruiker
  Geachte dampers,

  Zojuist een stukje een berichtje van 20 februari 2014 van jullie site overgenomen.
  “Zoals jullie wellicht weten is vorige week de stichting Acvoda formeel opgericht.
  Graag wil ik hier iets meer over vertellen, en ook over hoe we met Acvoda vérder willen gaan.

  De organisatievorm
  Een stichting bestaat (qua mensen) slechts uit bestuursleden, dat is inherent aan die organisatievorm.
  In het geval van Acvoda zijn er 3 bestuursleden, die elk bevoegd zijn om te handelen namens Acvoda.
  - Martijn Voncken (Vonck) is onze secretaris.
  - James Young (Jpy) is onze penningmeester.
  - Marcel Göertz (ik dus) is de voorzitter.”
  “Forum
  Acvoda gaat (nu in elk geval) geen eigen forum draaien. Wij blijven gewoon op Dampforum.nu actief, want dáár zijn de dampers te vinden. Dit betekent overigens niet dat deelname aan de werkgroepen beperkt is tot mensen die hier actief zijn.
  Het Acvoda kernteam heeft overigens wel een (afgeschermd) overlegforumpje buiten deze website, waar zaken besproken worden die niet direct voor het publiek zichtbaar hoeven te of mogen zijn vanwege vertrouwelijkheid, timing etc. Niks geheimzinnigs, gewoon een soort Commissie Stiekem. ;-)
  Het kernteam bestaat overigens uit het bestuur aangevuld met de leiders van de werkgroepen. Op dit moment is het kernteam dus (in forumnicks) Jpy, Vonck, Diertje, LVD en Marcello.”

  Dit is toch wel tekenend voor jullie lobby naar mensen met een longziekte.

  Met excuses aan de mensen die wel oprecht hun reactie hebben gegeven.
 • vonckvonck Gebruiker
  Ben ik lid van acvoda? JA.
  Lobby: ik heb geen financieel belang, ik werk als software-developer. Ook jpy en marcel hebben geen financieel belang.
  Dus ja,je kunt alle activisten classificeren als lobbyisten.
  Maar wij zijn niet dienst van enige organisatie, niet financieel gemotiveerd, alleen gemotiveerd door passie.
  De meeste reacties hier zijn ook niet door leden van acvoda, al zullen sommigen acvoda een warm hart toedragen
 • Roundaboutn.Roundaboutn. Gebruiker
  Voordat ik mijn bed in duik wil ik hier nog wel op in gaan.

  Wat vind jij ervan dat jongeren ze kunnen kopen met trendy uitvoeringen en smaakjes?


  Een hele kwalijke zaak hoofdzakelijk, maar als ik er wat genuanceerder naar kijk...
  Kijken of ik het goed kan uitleggen  ;)

  Iets wat verboden is is daardoor juist vaak aantrekkelijk voor jongeren. Het liefst zou ik het verboden zien voor iedereen onder de 18 maar met de kanttekening dat ik liever heb dat men een shishapen koopt dan aan de sigaretten gaat. Ik zal niet beweren dat een shishapen of e-sigaret zonder nicotine gezond is maar met de onderzoeken die bekend zijn is wel aangetoond dat het minder schadelijk is dan roken.
  Een veel gebruikt argument is de angst dat een shishapen leidt naar het roken van sigaretten. Omdat ik zelf gerookt heb kan ik me dat bijna niet voorstellen, roken is niet lekker als je je eerste sigaretten opsteekt.
  Dan iets uit mijn eigen ervaring; toen ik cold turky of met kauwgom (pleisters etc) probeerde stoppen maar toch weer voor de bijl ging smaakte de eerste sigaret even smerig en daarna rookte ik bij wijze van spreken weer meer dan ooit van te voren.  Toen ik overstapte op een elektronische sigaret heeft er lang een duiveltje in mijn hoofd me toegesproken, het vertelde me dagelijks hoe heerlijk een sigaretje is. Ik ging voor de bijl en kreeg dat "lekkere" sigaretje niet meer weg, ik proefde die smaak nog lang in mijn mond en deed mijn best die smaak gauw weer kwijt te raken. Dit heeft zich een aantal keren herhaald totdat het stemmetje in mijn hoofd dat vertelde hoe lekker die sigaret was eindelijk zweeg. Waarom smaakte het nu niet meer? Waarom smaakte het wel toen ik cold turky stopte? Mijn motivatie? Is die nu anders?
  Ik durf daar niet op te antwoorden want mijn insteek was niet perse stoppen, al was het maar al gewoon minder.
  Het is me op deze manier gegaan vanaf de derde dag dat de elektronische sigaret ter hand nam. Ik mocht van mezelf niet meer binnen roken, dus ik draaide een sjekje voor tijdens de laatste ronde met de honden. Ik zal nooit vergeten dat ik na 2-3 trekjes gevloekt heb en dat sjekje gefrustreerd op de grond gooide (en vanaf dat moment begon een soort rouwproces, mijn "vriendje" was mijn vriendje niet meer.)
  Met mijn ervaring kan ik me bijna niet voorstellen dat een gebruiker die enkel de shishapen kent daardoor gaat roken.

  Daarnaast zou ik het jammer vinden als mensen onder de 18 niet de kans zouden hebben om met een elektronische sigaret van het roken af te komen, juist omdat ik weet hoe belangrijk dat voor mij is geweest. Hoe dat dan gereguleerd moet worden, daar heb ik nu geen flauw idee van. Onder de medicijnwetgeving zal het niet mogen vallen. Daar heeft een rechter al eens over gesproken. Met de TPD die onlangs in het Europarlement besproken wordt valt het onder de tabakswetgeving. Zolang die in Nederland niet geïmplementeerd is vallen vloeistoffen bijvoorbeeld onder de warenwet.

  Dat jongeren ze kunnen kopen, primair niet goed maar met wat kanttekeningen waarvan ik momenteel niet goed hoe dit in te passen is de wetgeving die komen gaat.
 • Robert K.Robert K. Gebruiker
  op 1393974300:

  Dit is toch wel tekenend voor jullie lobby naar mensen met een longziekte.

  Met excuses aan de mensen die wel oprecht hun reactie hebben gegeven.


  Begrijp ik het goed dat u hiermee suggereert dat volgens u een aantal mensen hier niet "oprecht" hebben gereageerd?

  Vanwaaruit zouden zij dan hebben gereageerd denkt u? Mensen vertellen hier vanuit het diepst van hun hart over iets wat zij als een van de belangrijkste gebeurtenis uit hun leven hebben ervaren, hoe ze zijn verlost van die afschuwelijke verslaving aan tabak. Je zou verwachten dat met name op een forum als deze van het longfonds daar positief op wordt gereageert. Maar inplaats daarvan krijgen wij louter vijandige reacties. Ook de opmerking van Marcus: zulke teksten plaatsen neem ik als niet serieus en met een grote korrel zout!!! is een steek in het hart van mensen die hier heel oprecht vertellen over hoe zij zijn gestopt met roken.

  Ik heb 20 jaar geleden mijn vader op 63 jarige leeftijd zien sterven aan de gevolgen van longemphyseem, dat hij te danken had aan een levenlang pijp roken. Ik weet dat de aanleg voor longemphyseem erfelijk kan zijn, en ook bij mij is bij een longfunctietest reeds een lichte mate van emphyseem geconstateerd. Ondanks dat lukte het mij niet om te stoppen met roken. Ik rookte een half pakje shag per dag, maar op sommige dagen ook wel eens een heel pakje, dat zijn zo'n 60 peuken. Oneindig maal heb ik pogingen gedaan om te stoppen, en daarbij alle mogelijke hulpmiddelen en medicijnen uitgeprobeerd, maar zonder succes. Inmiddels heb ik de leeftijd bereikt dat mijn vader ernstig ziek begon te worden, en ik had mij al verzoend met de gedachte dat ook ik net als mijn vader tot op mijn sterfbed zou blijven roken.

  Totdat ik, nu zo'n half jaartje geleden bij wijze van proef eens een elektrische sigaret uitprobeerde, en vanwege mijn vele mislukte pogingen om met roken te stoppen ook nu niet met de hoop dat zo'n batterijtje met wat damp mij van het roken af zou helpen. Na drie trekjes wist ik dat ik geen sigaretten meer nodig had. Wat mij 38 jaar lang nooit was gelukt lukte nu in 1 dag. Ik heb diezelfde avond het pakje shag dat ik nog had aan de buurman weggegeven. Drie weken later toch nog ens een pakje shag gekocht, maar ik vond het ronduit walgelijlk. Roken is voor mij voorgoed voorbij, zelfs al zou ik geen elektrische sigaret meer hebben, de smaak van smeulend tabak gaat er bij mij niet meer in.

  Door deze ervaring ben ik mij ook gaan realiseren dat met behulp van de elektrische sigaret het heel goed mogelijk is om binnen nu en 10 jaar het roken van tabak in Nederland helemaal uit te bannen. Over tien jaar hoeft er in heel Europa geen tabakswinkel meer open te zijn, omdat er nu een heel goed en effectief alternatief is voor elke roker die van de tabak af wil maar zijn/haar verslaving niet kan overwinnen. Maar om dat te bereiken moet er wel eerlijke voorlichting worden gegeven, en moet niet zoals nu de elektrische sigaret op basis van valse en onjuiste informatie als een bedreiging worden gezien. Want de elektrische sigaret is voor niemand een bedreiging, alleen voor diegene die veel geld verdienen aan de verkoop van tabak, en dat zijn de tabaksindustrie, de geneesmiddelenindustrie, de overheid en goedbetaalde anti-rooklobbyisten.

  Daarom is het zo in en in triest dat juist binnen een organisatie als het longfonds zo argwanend en vijandig wordt gereageerd op mensen die een positief verhaal willen houden over hun eigen ervaring met wat door sommige artsen en wetenschappers al de grootste uitvinding van deze eeuw wordt genoemd, een uitvinding die meer levens kan gaan redden dan penicilline!

  Maar door zo argwanend te reageren op de elektrische sigaret, en zo vijandig te ageren tegen mensen die hun persoonlijke verhaal willen vertellen, houden juist organisarties als het longfonds de elektrische sigaret weg bij die mensen die 'm het meest nodig hebben, waardoor nog duizenden, zo niet miljoenen rokers net als mijn vader onnodig aan de gevolgen van tabaksrook moeten sterven. En dat doet pijn, dat voelt als verraad en als een dolk in je rug.

  En dit zeg ik héél oprecht, juist ook tegeover mensen met een longziekte, want ik weet wat dat is.

  Robert
 • ClasinaClasina Gebruiker
  Gebruikers actief in de afgelopen 15 minuten:
  shakeit3asy, nAffie, max, ReLeo, Eeruku, dekok, Cyber_Huub, brunodrbull, erwinwessels, Toebaxman, L0rdj3, Insa99, Rene Tode, Bappie-NL, nneonn, Arne, SonofRedHead, Catlover, PsyCorps, gekopmezelf, jjaapp, e-smoker, WinterGreen, Sweetanita, DaTux, Ahermanl, valon, Doughall_D, -Michel-, nannie, Irissa, nicky, Jedeel, herm, EXDRUMMER, Jeroen19, Sv3nne, Wide-O, Karin Spaink, axismundixl, ikbat, ik, Obnoxious67, TXD2000, Basmanoff, Wammus, alrididan, ich, Sunshine, sudoma, mlous, adrenalien, Rob-2503, sandra-h, es, Wietske, LOGAN, Cil, Polyphemus, OdinsFiRe, SCAR75, DianeV, R@tje, Layla, Donderwolkje, Chris F, diceman, MichelD, SaTTeD, Horzel, TolgANL, whitesugar, merlin, Safina, Jip, Lurker, Fusebox, E-Only, Liquid sigaret

  De rest zit/zat hier op dit forum.

  Privacy
  Deelname aan de werkgroepen kan - voor de buitenwereld - volledig anoniem plaatsvinden. Alleen het bestuur wil graag wél weten met wie ze te maken hebben, maar blijft vanzelfsprekend vertrouwelijk. Voor de overige leden van de werkgroep is het wel handig dat ze weten wie je bent, maar echt noodzakelijk is het (meestal) niet. De identiteit van onze geheim agent "Edith Schippers" is bijvoorbeeld gegarandeerd.


  Het samenwerken in de werkgroepen vindt overigens grotendeels plaats middels communicatie via het internet. We gebruiken als Acvoda kernteam daar regelmatig de Google Hangout video-conferentie functie voor. Je hoeft dus - als je beschikt over een iPad/Android tablet/computer met webcam en microfoon je huis niet uit om deel te nemen aan de werkgroepen.

  Het klinkt misschien enigszins vreemd, maar deelname aan de werkgroepen is geheel vrijwillig maar niet geheel vrijblijvend. We willen graag op je kunnen rekenen.
  Het hoeft niet veel tijd te kosten: vele handen maken licht werk, niet waar?

  Nicole, ook jij bent een lobbyist. Jullie verraden jezelf door jullie 'passie'.
 • Robert K.Robert K. Gebruiker
  Clasina, van waar die vijandigheid? Waar ben je bang voor?
 • Roundaboutn.Roundaboutn. Gebruiker
  Nicole, ook jij bent een lobbyist. Jullie verraden jezelf door jullie 'passie'.


  Betekenis ' passie '

  pas·sie (de; v) 2(meervoud: passies) hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij

  Als dat hetzelfde is als lobby moet ik je gelijk geven  :X
  Jee, jij weet mensen echt goed op hun ziel te trappen zeg!

  lob·by·en (lobbyde, heeft gelobbyd) 1door gesprekken proberen belangrijke beslissingen te beïnvloeden

  Als ik 1 iemand die het roken tot nu toe niet kon laten door het delen van mijn eigen ervaringen wel zo ver kan krijgen ben ik een blij mens, juist omdat ik uit eigen ervaring weet hoe belangrijk het voor longpatiënten is. Ja noem dat gerust passie. Als ik beslissingen wil beïnvloeden doe ik dat in Brussel of in Den Haag.
  Ik zal je nog een geheim verklappen ook, ik maak niet eens deel uit van Acvoda, niet eens anoniem.
 • CatloverCatlover Gebruiker
  Toen ik 10 was overleed mijn moeder, later werd mij pas duidelijk dat ze naast een hersentumor ook longkanker had.
  Mijn moeder was een stevige rookster, ze is maar 34 jaar geworden.
  Een aantal jaar geleden kregen mijn zussen en ik te horen dat mijn stiefmoeder longkanker had, zij moest stoppen met roken en wat een moeite heeft het haar gekost.....
  Helaas heeft ze het niet overleefd en ik zou zo graag gewild hebben dat toen de e-cig zoals hij nu inmiddels is al bestond, dan had ik misschien beiden nog gehad.

  Zelf had ik de strijd om te stoppen met roken allang opgegeven.
  Tot ik door een schoonzus met de e-sig in aanraking kwam.
  Ik was niet van plan te stoppen met roken, en toch gebeurde dat wel.
  Ik gebruikte sinds mijn 16e dagelijks ventolin, tot een maand geleden toen ik volledig overgestapt ben naar de e-sigaret.
  Ik zie de e sigaret als een vervanging voor roken, en ik merk aan mijn lijf dat het een stuk gezonder is dan de gewone sigaret.

  Mijn schoonvader van 80 is ook gestopt met roken en begonnen met dampen.
  Bij hem is zijn bloeddruk inmiddels weer normaal dus tja.

  Zo dat is in het kort mijn ervaring.
  Ik vind het echt flauw dat mensen hier als lobbyisten bestempeld worden.
  Feit dat iemand op een dampforum komt betekend niet dat het een lobbyist is.
  Dan kan ik mensen die hier komen en fel tegen zijn ook wel betichten als lobbyist van......(vul zelf maar in)

Log in of Registreer om te reageren.